Când spunem „Tablou Portret de Familie” vizualizăm o imagine pozitivă, de împlinire sau de siguranță în tonuri calde de culoare. Chiar dacă nu este atârnat pe un perete, mulți dintre noi îl purtăm în interiorul nostru cu toate elementele sale, cu tot ceea ce definește o familie.
Ar putea fi numit ca cea mai de preț ”operă de artă” a vieții noastre, care este fundamentul, dar și construcția noastră.
Tabloul pe care vi-l prezentăm astăzi este compus dintr-o familie numeroasă formată din 11 membri, doi parinți și nouă copii.Personajul central al acestuia este Edna, penultimul copil la părinți, respectiv a opta dintre cei 9 frați, în vârstă de 16 ani. O adolescentă care s-a maturizat brusc și mult prea devreme, Edna este o fire solitară, reținută în a cunoaște oameni noi și temătoare în privința părerilor acestora despre ea. Se confruntă cu anxietate, cel mai des provocată de singurătatea de care are parte și pe care nu a ales-o.
„Nu pot să cunosc oameni noi, am o reținere să vorbesc, să comunic cu ei. Mi-e frică că voi fi respinsă.”
Cu toate acestea, alinarea și-o găsește în pasiunea ei cea mai mare, Muzica. ÎI place să o asculte oricând și, de asemenea, să și cânte la clarinet.
„Primul lucru pe care îl fac când mă întorc de la școală, îmi place să ascult muzică.”
Deși muzica este o artă, cu notele nu își poate recondiționa tabloul de familie. De pe el s-au șters rând pe rând personajele cele mai importante ale vieții sale.
Prima care a dispărut a fost chiar mama Ednei. „La vârsta de 12 ani am primit documentul oficial al dispariției sale.”
Edna descrie acest moment ca cel mai greu din viața ei, iar lipsa cea mai mare a mamei sale a simțit-o în trecerea ei din clasa a 8-a spre a 9-a și nu numai…
Din tablou, s-a șters singur și tatăl, care a plecat de acasă, s-a recasătorit și și-a construit o nouă viață în care Edna și frații ei nu își mai au locul. Nu vorbește cu el și nici nu crede că ar asculta-o, dacă ar încerca vreodată.
„Dacă aș putea, mi-aș întreba tatăl de ce nu își petrece timpul cu noi.”
Acasă au rămas doar patru frați, ceilalți au plecat și ei pe drumurile separate ale vieții lor.
„Nu prea am prieteni, nu am cu cine vorbi despre mine sau problemele mele. „Uneori mai am nevoie și de sfaturi părintești.”
Responsabilă de treburile gospodărești ale casei (curățenia și întreținerea acesteia, mâncarea pe masă și îngrijirea animalelor) pe care și le împarte cu sora ei mai mare, Edna continuă să meargă la școală, să își întrețină pasiunea pentru muzică și totodată își dedică puținul timp rămas pentru orele de dezvoltare personală.
„Cel mai mult mi-a placut subiectul legat de cum ne controlăm emoțiile și am început să mă controlez. Am rezonat mult și cu subiectul legat de singurătate în care m-am și regăsit. Mi-am dat seama acum, că nimeni nu o sa fie lângă mine pentru totdeauna și că doar pe mine mă am.
Am învatat și să mă pun pe primul loc.”
Deși mărimea Tabloului s-a micșorat, Edna privește în culori frumoase și calde către viitorul său. Ca rezultat al experiențelor sale este recunoscătoare totuși pentru tot și promite o frumoasă evoluție a sa.
Edna, adolescenta care merită toată susținerea în a deveni propriul și cel mai important Pictor al vieții sale este și cea care nu va opri niciodată muzica!
PLAY!
O contribuție mică, poate schimba viața unui tânăr. Și este atât de ușor.
????Donează pentru ca tinerii să aibă acces la ore de dezvoltare personală! – Accesează link-ul https://go-ahead.ro/doneaza!