De ce, fetelor, sunteți așa triste?
Fetele trebuie să se încurajeze una pe altă, să lăsăm rușinea și teama la o parte!
„M-am obișnuit ca oamenii să îmi tot spună ce să fac, că asta mi se spune de mult timp” este mărturia Mirabelei care m-a impresionat cel mai mult. Mirabela este eleva unui liceu tehnologic din Neamț, o persoană cu mult bun simț și foarte matură pentru vârsta ei. S-a confruntat în timp cu discriminări și stereotipuri de gen și etnie, dar a găsit mereu puterea să vadă partea plină a paharului. A menționat fraza citată mai sus, în momentul în care ne-a povestit despre planurile ei de viitor și despre cum și-a ales specializarea la liceu. Numărul cererilor pentru specializarea textile era mic, astfel Mirabela a fost nevoită să meargă la alimentație.
Activitățile din proiectul EDURIGHTS4GIRLS au ajutat-o să se relaxeze, să își învingă emoțiile, să fie mai deschisă în a își spune părerea, fără teamă sau rușine și să râdă mult. Exercițiile realizate de consilieri, în programul de dezvoltare personală, au o componentă bazată pe activarea simțului umorului, aceasta sprijinind atmosfera și energia pozitivă pe parcursul activităților.
Discriminare, rușine și teamă, marile provocări
„Sunt o fată mai timidă și mai rușinoasă de fel, cu timpul încerc să scap de aceste două frici. Nu a fost nimeni care să mă ajute să scap, am reușit ca eu să fiu cea mai bună prietenă și să mă consolez singură”, s-a caracterizat Mirabela, care are planuri să își termine școala, să își ia carnetul de șoferi și să devină make-up artist.
Ne-a povestit că, fiind de etnie romă, este mai greu să alegi un job mare, deoarece este considerată o rușine și nu se poate gândi departe la deschiderea unei afaceri. De asemenea, părinții îi vor alege băiatul cu care se va căsători, însă ea este optimistă deoarece mama ei o susține să își atingă visul și va putea să își atingă obiectivele legate de studii. Totuși, dacă ar avea superputeri, una dintre ele și-ar dori să fie teleportarea în timp, la 20 ani, să se asigure că are carnet și școala încheiată și că face ce și-a propus.
Își iubește mult familia și știe că trebuie să se adapteze regulilor comunității. Nu i se pare corect însă că este discriminată pe acest criteriu. „Da, de multe ori am fost discriminată din cauza etniei, de adulți, nu de colegi, care sunt interesați de obiceiuri. În magazin, paznicii se țin după noi să nu cumva să furăm. Noi muncim și câștigăm bani curați”, explică Mirabela. Pe de altă parte, este o regulă pe care nu o acceptă, aceea de a purta tot timpul fustă. Dacă este frig, pantalonii sunt mult mai practici ????.
A fost jignită de băieți, dar a mers mai departe
În ceea ce privește stereotipurile de gen, Mirabela crede că băieții sunt avantajați deoarece comunitatea consideră că sunt mai puternici, mai atractivi, iar fetele sunt mai slabe, știu doar să plângă și nu fac nimic. Băieții nu se prea poartă frumos cu fetele, caută un defect la ele și apoi le ridiculizează cu defectul respectiv. Când ea a fost atacată de băieți, a ales să nu riposteze.
„Nu înjur, pentru că sunt fată, și părinții m-au învățat să nu înjur, nu am mai zis nimic, am pus capul în jos”, a mărturisit Mirabela. De aceea, i-ar plăcea să poată schimba comportamentul copiilor, să fie mai prietenoși, mai buni unii cu alții, să se respecte, deoarece fetele nu sunt respectate de băieți. Ea a recomandat ca programul de dezvoltare personală să includă și băieți data viitoare deoarece și ei au la fel de mare nevoie de astfel de activități asemeni fetelor.
Revenind la fericire…
Exercițiul care i-a plăcut foarte mult și de care își aduce minte din timpul programului este cel în care elevii dădeau note nivelului lor de fericire. Mirabela nu și-a putut explica motivul pentru care unele fete și-au notat fericirea cu note de 1 și 2. Mirabela este de părere că niciodată nu este prea târziu să te schimbi și să faci ce îți place. Ea și-ar dori ca fetele din generația ei să se încurajeze, să se sprijine una pe alta. Iar dacă din prima încercare lucrurile nu ies cum își doreau, să nu mai fie dezamăgite, să-și ofere o șansă nouă. Mirabela consideră că tinerii sunt prea plictisiți și nu văd partea plină a paharului, activitățile frumoase organizate în liceu. De aceea, dacă ar avea o altă super putere ar șterge gândurile negative ale oamenilor.
Chiar așa… De unde atâta nefericire?
Ajutorul tău are un impact asupra viitorului din care noi toți vom face parte!
Implică-te și Donează accesând link-ul: https://go-ahead.ro/doneaza!
Orice donație ne ajută să ne implicăm mai mult acolo unde este nevoie de noi.
Ajută-ne să facem cunoscute poveștile tinerilor cu un share, pentru că ei merită încurajați, aplaudați și validați. Ei sunt viitorul!
#CurajulNUareGEN
Prin campania #CurajulNUareGEN, GO-AHEAD își propune ca până în 2030 să ofere tuturor elevilor din Liceele Tehnologice acces la dezvoltare personală într-un mediu de siguranță alături de specialiști, consilieri și psihoterapeuți, prin programe asemănătoare celui la care a participat Mirabela.