De la „buboasa”, „fata cu bube”, „grasa” sau cea care „va ajunge ca părinții ei” la eleva cu încredere în sine, curajoasă și darnică. O poveste despre cum poți prinde curaj când totul pare potrivnic, când nu este întotdeauna ok.
Cine este E.?
Când a fost întrebată de colegul nostru ce superputeri și-ar alege dacă ar avea ocazia, E. a spus că dorește să reușească să facă „pe toata lumea sa înțeleagă că toți suntem oameni și toți suntem la fel, toți avem povești în spate, chiar dacă nu le arătăm”.
E, elevă la un liceu din județul Suceava, participantă în programul de consiliere și dezvoltare personală din cadrul EDURIGHTS4GIRLS, se caracterizează ca fiind introvertită mai ales înainte de curs, sensibilă, sufletistă, deși nu o arătă, o fată căreia îi place să aibă grijă de cei din jur. Deși a trebuit să lupte cu probleme în familie, bullying și neîncredere în ea însăși, s-a ținut departe de tentațiile vârstei și a reușit cu ajutorul celor învățate la curs să capete curaj.
„Dacă aș avea o radieră, nu aș șterge nimic”
Părinții lui E. sunt divorțați, iar ea locuiește cu tatăl, bunica și sora. Relația cu mama ei este una mai complicată, aceasta din urmă rănind-o la un moment dat destul de tare în așa fel încât un zid s-a ridicat între ele și, chiar dacă o respectă și o iubește cumva, E. a înțeles după o analiză amănunțită a emoțiilor ei că multe dintre insecuritățile ei vin de acolo. Chiar unul dintre cele mai importante momente din cadrul cursului este acela când a realizat de unde vin aceste insecurități. Pe parcursul cursului, a înțeles de ce uneori, în momente inconfortabile, simte inclusiv o durere fizică în corp, pe care reușește acum să o stăpânească și să se calmeze, după ce s-a familiarizat cu importanța emoțiilor.
Totuși, își amintește cu drag de mesele de Crăciun de atunci când era mică la care participa toată familie.
I s-au spus multe lucruri care dor
Deși nu era suficient că trebuie să accepte faptul că familia ei este destrămată, E. s-a confruntat cu bullying atât din cauza înfățișării, a greutății și a acneei, unii copii numind-o „buboasa” sau „fata cu bube”, dar și din cauză că părinții ei sunt divorțați. Ne-a atras atenția că sunt profesori care spun ca ar trebui să se oprească bullyingul, însă și profesori care trec cu vederea. A reținut când un profesorul i-a zis stop unui coleg care jignea alt coleg, explicându-i că jignirile pot închide copiii mai tare. Daca sunt acțiuni mai grave, unii profesori fac chiar referate trimise la director.
De aceea, E. este de părere că pe cadrele didactice le-ar ajuta cursurile de dezvoltare personală. Și băieții ar trebui să participe la un astfel de curs, deoarece și ei au puncte sensibile și puncte vulnerabile, dar au presiuni că băieții nu trebuie să plângă, deși și ei au povestea lor.
Tentațiile pentru tineri sunt mari. E. ne-a povestit cu fete din mediul rural, care nu au avut cu cine să discute se confruntă cu multe tentații, precum fumat, consum de substanțe, parteneri nepotriviți, iar multe dintre ele nici nu realizează că ceea ce fac nu este în regulă.
„Am prins curaj”
În această realitate, după curs, E. ne-a mărturisit că a căpătat un pic de încredere în sine, a început să socializeze mai mult, a început să aibă încredere în ceea ce face și în ceea ce zice, a prins curaj. Înainte nu era așa. Toți copiii au fost sprijiniți să depășească insecuritățile pe care le aveau, poate nu total, dar măcar un pic.
De exemplu, persoanele care erau vulcanice, care aveau tot timpul ceva de spus, recalcitrante au devenit mai calme și au început să asculte părerea celorlalți, nu mai sunt răutăcioase.
„În toată povestea mea, cursul m-a ajutat să înțeleg că ceea ce spun poate afecta pe alții, să trag concluzii, să analizez situația din jurul meu și apoi să spun ceva, pentru că ceea ce spun poate afectează.”
E. este convinsă că va continua și va folosi toate informațiile primite. „În viitor, voi încerca sa țin cont de ceea ce am învățat și sa fac ceea ce îmi doresc”.
E. este acum mai puternică, la fel de darnică, dar mai ales mai curajoasă, ea stopând bullyingul prin forța de a merge înainte. E nu le-a acordat atenție agresorilor, a realizat că părerile lor nu contează, iar văzând că nu mai pune la suflet ceea ce zic ei, s-au oprit.
Oricum, după curs a înțeles că „e ok și să nu fie ok”.
#CurajulNUareGen #EduRights4Girls #dezvoltarepersonală
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants