Alioșa Dabu este profesor de chimie la Colegiul Național de Informatică ’’Matei Basarab’’ – Râmnicu Vâlcea și un om determinat să îi motiveze pe elevii săi să își atingă potențialul la maximum printr-un stil de a preda axat pe răbdare, înțelegere și umor.
1. Ce te face om?
Să fii corect cu tine și cu cei din jur.
2. Zi-ne ceva ce numai prietenii știu despre tine.
Îmi place munca fizică. Am crescut la țară și sunt obișnuit cu munca la câmp. Îmi place să cosesc. ????
3. Când și de ce te-ai decis să devii profesor?
După terminarea facultății m-am înscris la examenul de titularizare pentru a o susține pe prietena mea (își dorea mult să lucreze în învățământ). Am susținut examenul în aceeași sală, în bănci consecutive. S-a ,,nimerit” să fiu pe locul 2 din 45 de candidați. Așa am ajuns profesor acum 20 de ani.
4. Cum ai rezistat până acum?
Sunt multe cadre didactice care consideră că munca lor este foarte grea. Nu mi se pare greu la catedră, atât timp cât ești implicat în ceea ce faci. Am norocul să predau la o școală de renume în județ, iar elevii sunt buni și foarte buni. Nu mă enervez ușor și nu mă consum psihic. Deci, rezist. ????
5. Cum arată o zi în care pleci fericit și recunoscător acasă de la școală, așa ca și cum ai pluti?
Aș spune că plec împlinit atunci când elevii mei învață ceva ce le va folosi toată viața. Se predă multă teorie și aproape niciodată elevii, mai ales cei de gimnaziu, nu văd utilitatea în viață a informațiilor transmise. Îmi plac elevii care pun întrebări grele, care gândesc.
6. Ce ți-ar plăcea să aduci în școala ta și încă nu ai putut sau nu ai avut curajul să faci?
Nu duc lipsă de curaj – de obicei spun ce gândesc, chiar dacă deranjează. Mi-aș dori mai multă libertate în alegerea lecțiilor pe care le predăm. Să nu mai fim legați strict de programa școlară. Măcar 25% din materie să fie la alegerea profesorului.
7. Ce crezi că admiră elevii tăi la tine?
Faptul că sunt înțelegător atunci când greșesc, răbdător și cu simțul umorului.
8. Cum crezi că inspiri cel mai mult elevii să iubească școala?
Să fim sinceri – elevii nu mai iubesc școala, nici măcar 5% din ei (gimnaziu și liceu). E greu pentru ei să găsească o motivație pentru a învăța. Le spun că indiferent ce meserie vor avea, să încerce să fie cât mai buni în ceea ce fac.
9. Cum îi ajuți pe elevii tăi să fie pregătiți pentru viață?
Le vorbesc despre multe, nu doar despre chimie. Le spun să-și aleagă prioritățile în viață, să fie cinstiți și să nu se dea ușor bătuți atunci când le va fi greu sau când li se va trânti o ușa în nas.
10. Povestește-ne un moment de maximă bucurie alături de elevii tăi.
Acum 2 ani am fost într-un proiect Erasmus pe teme ecologice în Bulgaria împreună cu 2 elevi de clasa a 9-a. Au fost foarte bine apreciați de ceilalți participanți pentru modul de a vorbi și de a gândi. M-a făcut să mă simt mândru. Mă bucur foarte mult când foștii elevi mă întâlnesc pe stradă și mă salută, mă întreabă de sănătate și îmi povestesc despre ei.
11. Acum, la final, spune-ne care sunt valorile tale și care este un principiu după care îți ghidezi tu viața.
Nu-mi place să vorbesc despre valorile mele. O deviză: ,,să fii domn e o întâmplare, să fii om e lucru mare”.