Tehnologia reprezintă o parte relevantă din viața cetățenilor, rolul ei fiind și mai important în urma pandemiei provocate de virusul SARS COV-2. Viteza și volumul de informații cresc exponențial în fiecare zi, ceea ce ne obligă ca cetățeni să fim inteligenți digital.
Competența digitală este una din cele 8 competențe cheie pentru învățarea permanentă, iar evoluția continuă a acesteia implică faptul că în calitate de cetățeni o folosim în moduri diferite în toate domeniile în viața de zi cu zi.
Una dintre prioritățile Uniunii Europene este dezvoltarea Competențelor Digitale, pentru a se asigura că toți cetățenii vor fi activi în viitoarea societate digitală. Din acest punct de vedere, este necesar să adoptăm conceptul de cetățenie digitală, concept inovator pe baza căruia a fost construit proiectul „Cetățenie activă într-o lume digitală”, implementat de Asociația GO-AHEAD, cu sprijinul Primăriei Sectorului 4.
Cetățenia digitală, în contextul cetățeniei active, trebuie promovată la nivelul comunităților locale în vederea sprijinirii acestora în procesul de adaptare la schimbările digitale care presupun și utilizarea eficientă a serviciilor digitale. În cadrul acestei cercetări, sunt evaluate facilitățile digitale oferite de Primăria Sectorului 4, atât ca mijloace pentru creșterea interacțiunii digitale dintre autoritate și cetățeni, dar și prin ochii cetățenilor, care au fost invitați la un sondaj de opinie cu privire la serviciile electronice pe care le au puse la dispoziție.
Proiectul „Cetățenie activă într-o lume digitală” este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 și are ca obiectiv general creșterea capacității Asociației GO-AHEAD și a altor organizații non-guvernamentale de a se implica în sprijinirea și promovarea dezvoltării locale, prin participarea la programe de instruire pe tematici actuale, implementarea de proceduri, mecanisme, programe și campanii de conștientizare de Cetățenie Activă și Competențe Digitale dedicate cetățenilor Sectorului 4.